Online vindbaar worden met SEO; 12 tips voor zoekmachineoptimalisatie!
Online vindbaar worden is in de huidige tijd belangrijk en zal in de toekomst essentieel worden. Vrijwel iedereen zoekt immers op internet naar informatie, mensen, bedrijven of producten.
Jouw online reputatie en online informatie dragen bij aan het beeld dat mensen over jou, jouw diensten of bedrijf vormen. De wijze waarop jij jezelf of je bedrijf presenteert is belangrijk voor je online reputatie.
Wanneer jij hier veel aandacht aan besteedt is het natuurlijk wenselijk dat jij goed online vindbaar wordt, wanneer iemand op internet zoekt naar diensten of producten die jij levert. Dat kan jou immers klanten of opdrachtgevers opleveren!
Hoe vergroot je je vindbaarheid in Google of andere zoekmachines?
Het vergroten van de vindbaarheid in Google of andere zoekmachines is niet eenvoudig omdat zoekmachines hun indexeringsfactoren niet blootgeven.
Toch zijn er aspecten waar je rekening mee kunt houden. Uiteraard moet je website een snelle laadtijd hebben, technisch goed opgebouwd zijn en te bezoeken op elk formaat beeldscherm. Daarnaast kun je SEO toepassen op je website, in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie genoemd.
Google en andere zoekmachines zijn 'íntelligent' en 'spioneren op jouw website' om een analyse te maken van het gebruik door een online bezoeker.
- Hoe vaak klikt een bezoeker vanuit de zoekmachine?
- Hoe vaak bezoekt men meerdere pagina's van jouw website?
- Hoe lang blijft een online bezoeker op jouw website?
- Hoe snel verlaat een online bezoeker jouw website?
Zoekmachines indexeren dus webpagina’s aan de hand van diverse factoren, waar jij slim op kunt inspelen!
Hoe kun jij online zichtbaar worden met SEO?
Ik geef je graag 12 tips om je vindbaarheid in zoekmachines te vergroten:
- Maak gebruik van 1 zoekwoord per webpagina
Zoekmachines indexeren webpagina’s op basis van onderwerp en zoekopdracht. Zorg ervoor dat je jouw focus legt op één zoekterm per pagina. - Plaats je zoekterm in:
- Paginatitel
- Meta beschrijving
- Header 1 tag
- Header 2 tag
- Laat de zoekterm ook in de alinea's terugkomen, maar overdrijf niet!
Ik raad aan om ook synoniemen te gebruiken voor het focus zoekwoord. (Bijvoorbeeld bedrijfsbeplanting & kantoorplanten) - Leid een zoekmachine door je website door gebruik te maken van interne links.
Zoekmachines doorzoeken websites met een zogenaamde crawler, die start op je homepage en volgt dan de links die op je website staan. Maak het een zoekmachine én de online bezoeker gemakkelijk om door je website te navigeren. Zorg ervoor dat elke webpagina doorlinkt naar een andere webpagina en dat de navigatiestructuur duidelijk is. - Zorg dat je een sitemap hebt, want de crawler maakt hier gebruik van!
- Wees helder en duidelijk in je berichtgeving.
Wanneer een bezoeker op je website komt, moet het doel van je website helder zijn. Wanneer op de homepagina niet duidelijk wordt aangegeven wat jouw diensten of producten zijn, klikt men weg en gaat op zoek naar een andere online aanbieder. - Voorkom fouten in je website zoals 404 errors.
Een 404 pagina ontstaat doordat een bezoeker een url intoetst die niet meer bestaat of door een link die verwijst naar niet bestaande pagina. 404 pagina’s zijn niet alleen hinderlijk voor zoekmachines maar zeker ook voor website bezoekers. Probeer een 404 pagina te voorkomen! - Zorg voor dat een aangepaste 404 pagina, waarmee je de bezoeker helpt zijn weg terug te vinden naar jouw website.
- Zorg voor goede paginatitels en metabeschrijvingen.
Schrijf voor jouw webpagina's relevante, unieke en aantrekkelijke paginatitels en meta beschrijvingen die uitnodigen om door te klikken vanuit de zoekmachine. Zorg ervoor dat het zoekwoord van je pagina terugkomt in de titel en meta beschrijving. - Geef een beschrijving aan je afbeeldingen.
Het plaatsen van afbeeldingen maakt webpagina's aantrekkelijk. Helaas kan de crawler van zoekmachines geen afbeeldingen lezen, dus zul je een handje moeten helpen. Om erachter te komen waar een afbeeldingen over gaat leest de crawler de alt-tag. Zorg ervoor dat je bij elke afbeelding een afbeeldingsbeschrijving (= alt-tag) invult. - Schrijf kwalitatieve content, waarmee je vragen van jouw doelgroep beantwoordt. Wanneer jouw webcontent uniek en interessant is, dan zal dit de vindbaarheid van je website vergroten.
- Deel je webpagina's op social media.
Door gebruik te maken van social media kun je ervoor zorgen dat jouw webpagina's online vindbaar worden. Door links te plaatsen van jouw website op social media vergroot je de kans op bezoekers! Bovendien wordens ocial media updates geïndexeerd door zoekmachines en zijn ook terug te vinden in de zoekresultaten.
Op deze website vind je meer tips over SEO en ik verwijs je ook graag door naar mijn website: beter gevonden worden online.
Natuurlijk kun je jouw online vindbaarheid volledig aan mij uitbesteden! Maar ik geef je ook graag advies op het gebied van social media en zoekmachineoptimalisatie.
Neem vrijblijvend contact met mij op!